Suroviny (4 porce):
- 200 g fazolek adzuki v suchém stavu
- 500 ml vody k vaření fazolek
- 70 g sušeného sojového nápoje s příchutí smetany
- 50 g hladké rýžové mouky
- 70 ml vody na záklechtku
- 1 lžíce panenského řepkového oleje
- 1 lžíce umeocta
- 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
- 1 svazek kopru
- bazalka, oregano
- mořská sůl
Postup:
Fazole si dopředu namočíme. Vodu z namáčení vylijeme a fazolky dáme vařit do hrnce s 500 ml čisté vody. Nesolíme. Vaříme odkryté a asi po 10 minutách varu přidáme koření. Doporučuji fazolky vařit pomalu mírným varem. Je dobré je hlídat a vydušenou vodu dolévat vařící vodou, abychom nesnížili teplotu varu. Cca po 50 minutách by měly být již úplně měkké. Ochutnáme, dle potřeby dovaříme a na závěr trochu osolíme. Vodu necháme téměř vydusit.
Z vlažné vody, sušeného sojového nápoje a rýžové mouky si připravíme záklechtku, kterou nalijeme na fazolky a za míchání dovaříme. Do omáčky již jenom přidáme sekaný kopr, řepkový olej, umeocet a lžičku sojové omáčky. Vše promícháme a servírujeme ozdobené čerstvou zeleninou. Podáváme s celozrnným pečivem.
Poznámka:
Tato kombinace s koprem by mě opravdu nenapadla. Tento recept jsem si vypůjčila a uvařila od paní Alemari. Tímto jí moc děkuji, recept sice nepatří k mým oblíbeným jídlům, ale pro zpestření jídelníčku vřele doporučuji. Výborně zasytí a je zvláštní.