Suroviny (2 porce):
Losos
- 250 g lososa
- citrónový pepř
- mořská sůl
- 10 g máslenka
- šťáva z citrónu
Bramborová kaše:
- 200 g brambor
- mořská sůl
- kmín
- sójový nápoj smetanový „Zajíc“
- sójová omáčka „Tamari“
Obloha
- listy hlávkového (římského nebo ledového salátu)
- 1 větší uvařená řepa
- 50 g cherry rajčat
- 1/2 mozarelly
- bodlákový olej
- med
- 4 vlašské ořechy
- sůl
Postup:
Na plech rozetřeme máslenku a na ní položíme kousky osoleného, opepřeného a citrónem pokapaného lososa, vložíme do trouby cca na 20 minut. Mezitím si připravíme bramborovou kaši: uvaříme brambory v osolené vodě s kmínem do měkka. Poté slijeme vodu a do brambor s trochou zbylé vody přidáme 2 PL sušeného zajíce, rozmixujeme ponorným mixérem a na závěr přidáme tamari sójovou omačku na dochucení bramborové kaše. (zbylou vodu z brambor můžeme přidávat dle toho, jak chceme kaši hustou). Poté servírujeme na talíř: bramborovou kaši posypanou pažitkou, losos a salát.
Listy salátu natrháme na kousky, poklademe cherry rajčátky, doměkka uvařenou červenou řepou, na to poklademe kousky mozarelly, posypeme ořechy a zakápneme bodlákovým olejem smíchaným s trochou medu.