I na dovolené můžete mít dobré, chutné jídlo. Že nevíte, jak toho docílit? Jednoduše. Než vám poradím, jak toho docílit, dovolte mi zmínit se, proč jsem se rozhodla tento článek napsat. Bylo to zamyšlení spojené s mým dětstvím, kdy si velmi dobře pamatuji a určitě nejenom já, jak typická česká rodina jela na dovolenou. Vzpomínáte si na to také?
Klasická dovolená Čechů
Prostě klasika, byly dvě varianty:
prvně ta dle mého názoru horší byla, nakupování konzerv, sáčků rýže, cukru, mouky, trochu octu, oleje, ale i např. jaru na mytí nádobí ap. Člověk pořád řešil do čeho suroviny nasype, nalije, aby se to cestou nevysypalo nebo nedej bože nerozbilo a přitom umazalo i další nabalené věci.
Ta lepší varianta pro ty více zdatné a domácí kutily bylo „zavařování do sklenic“, to už bylo lepší, neboť jste přesně věděli, co si vezete, co jste si zavařili. Na druhou stranu to bylo zase vše náročnější na přípravu, neboť někdo musel konkrétní suroviny nakoupit, dále to někdo musel zavařit a obětovat se v tom teple, aby stál u zavařovacího hrnce a vše hlídat. Samozřejmě nákup to nebylo jen to maso k zavařování, ale museli jste nakoupit – maso, koření, , cibule, sklenice, víčka ap. Jedinou nevýhodu to mělo, že to bylo hrozně těžké v kufrech, ale zase domácí, chutnější a opravdu jste věděli, co dlabete a nevím, jak vy, ale my jsme sklenice se zavařeným masem i přesto dávaly do lednice.
Změna v chování Čechů
Dnes jsme o kus dál a jde vidět, že technologie hýbou světem a to i v kulinářství hotových jídel. Navíc v dnešní době jsme se posunuli i v tomto, neboť konzervy pomaloučku opouštíme, možná si je někdo koupí jen na svačinku anebo vůbec a preferujeme spíše návštěvy restauracích v zahraničí v místě, které navštívíme. A to hlavně z důvodu zkoušení místních specialit a odlišné gastronomie. Mnozí jsou gurmány v objevování nových jídel, ale určitou změnu zde hraje i růst platů oproti minulosti, určitá zvědavost místních specialit, i to, že Češi si užívají více svých dovolených a mnohdy i jakési pohodlí, které si chceme na dovolené dopřát.
Pokrok dnešní doby
Tento rok v březnu jsme byli na dovolené o jarních prázdninách a před touto dovolenou jsme také řešili, co s jídlem. Jelikož existuje docela dost firem na trhu, které se zaměřuje na jídlo na cesty, trampování, na dovolenou, přesto jsme v tom množství nabídek našli zajímavou novinku. Mnozí ji možná znáte, ale já jsem o ní věděla, že existuje, ale neměla jsem jí osobně vyzkoušenou.
Přiznám se, že jsem i tak neměla moc v tyto produkty důvěru, neboť mám raději navařit čerstvě, ale na dovolené? Abych netahala toho moc, tak jsme to opravdu zariskovali a objednali si tzv. EXPRES MENU. Jedná se o tepelně zpracované jídlo na cesty ve speciálních sáčcích, které stačí jen ohřát. Jídlo navíc získalo ocenění „Česká chuťovka 2013“ v soutěži Česká chuťovka. Certifikaci produktu najdete také na jejich stránkách.
Mezi hlavní výhody patří:
- praktický obal, který je hermeticky uzavřen
- bez lepku
- žádná dochucovadla ani barviva
- nemusíte skladovat v lednici
- dlouhá trvanlivost
- varianty k zakoupení pro 1 osobu anebo 2 osoby
Kvalita a chuť tohoto jídla je zaručena především výběrem regionálních dodavatelů s nejvyšší kvalitou masa, všech surovin s ověřeným původem. Co se týče skladování tohoto produktu, firma doporučuje skladovat do 30+, nevystavovat přímému slunečnímu záření, jídlo nemusí být uchováváno v lednice, pouze na suchém místě se stabilní teplotou v místnosti.
Vlastní názor:
Jídlo bylo velice chutné, nepoznala bych, že je ze sáčku, chutnalo i dětem, velice rychlá příprava. Z porce pro 2 osoby jsme se najedli 3 lidé – já, dospělá osoba a 2 děti: 5 let a 10 let chlapci. Jídlo můžete bez problému vložit do kufru anebo tašky a nevylije se vám. Jídlo mohu jen a jen doporučit. Ceny najdete například tady.
Jídlo nelze ohřívat v mikrovlnné troubě v originálním sáčku, protože jedna z vrstev obalu obsahuje hliník.