Jak propašovat do jídla zeleninu?

Ovoce a zelenina jsou pro člověka zdravé z mnoha důvodů. Příznivé působení na naše zdraví např. ve formě správného působení na snižování krevního tlaku, zmenšujícího se rizika srdečních chorob, cukrovky a také některých druhů rakovin. Určitě také víte, že konzumace ovoce a zeleniny v sýrovém stavu, přináší menší riziko ztráty zraku s přibývajícím věkem.

 

Klady ovoce a zeleniny

Také víte, že ovoce a zelenina jsou bohaté na vitaminy, minerály a další zdraví prospěšné látky, jako antioxidanty a vláknina. Zajisté patří ovoce a zelenina k těm faktorům, které nám pomohou snížit a udržovat váhu. To je povětšinou proto, že obsahují vodu a vlákninu, která nemá téměř žádné kilojouly. Různé průzkumy ukazují, že lidé, kteří konzumují stále více ovoce a zeleniny, méně váží.

 

V USA byl například proveden průzkum, že ženy které jedly jako první chod salát, který má velmi nízkou hodnotu kilojoulů a jako druhý chod zvolily těstoviny, snědly asi o 12% méně kilojoulů než ženy, které salát vynechaly a hned se daly do těstovin. Není na tom tedy nic složitého, stačí jíst prostě salát.

 

Ale pozor

Můžeme říci, že každý druh ovoce a zeleniny je zdraví prospěšný, ale má to jedno ALE!

Existují totiž některé druhy zeleniny, ale i ovoce, které neprospívají krevnímu cukru. Když čtete, že máte jíst mnoho zeleniny, máme na mysli barevnou zeleninu nikoli však škrobovitou, jako například brambory)

 

Brambory

Brambory patří mezi právě nejdůležitější výjimku. Mají totiž vysoký obsah snadno vstřebatelných sacharidů, z toho důvodu má většina odrůd poměrně vysoký GI – glykemický index. Čím více lidé konzumují množství brambor, tím je u nich větší riziko cukrovky. Proto všeho s mírou a je potřeba přílohy měnit – jednou si dopřát rýži, nejlépe basmati, podruhé bulgur, pak zase jáhly ap.

X

Batáty

Jsou to sladké brambory, které společně s dýní jsou velmi bohaté na karotenoidy a další důležité živiny a také na vlákninu, která je také prospěšná našemu tělu. Na druhou stranu mají hodně sacharidů, které nejsou tak snadno vstřebatelné jako u brambor a můžeme říci, že jsou naopak vhodnější variantou než klasické brambory.

Pojďme se tedy podívat, jakým způsobem do jídla propašujeme zeleninu…

 

Jak do jídla propašovat zeleninu

Přináším několik tipů a triků, jak můžete  jídlo obohatit o zeleninu a zvyknout si na to.

K míchaným vajíčkům jezte grilovaná rajčata, žampióny.

K obědu dejte přednost zeleninové polévce, například brokolicové, dýňové anebo řepovému krému.

Na chlebíčky anebo do baget přidávejte zeleninu nakrájenou na plátky a tenké proužky.

K sendvičům můžete zvolit zeleninový džus.

K odpolední svačině místo chleba s máslem a salámem, zvolte chleba s čerstvým sýrem, lučinou a rajčetem.

V lednici mějte vždy po ruce připravenou očištěnou zeleninu ke svačině nebo jakmile vás chytne mlsná (např. mrkev nebo řapíkatý celer)

Při večeři nezapomeňte na různě pestrobarevnou zeleninu zaplnit polovinou talíře. (např. s dipem)

K televizi si můžete místo brambůrek udělat pro celou rodinu salátový bar. Nakrájíte různou zeleninu, umícháte vlastní zálivku, operete salát, přidáte čerstvé bylinky a dopřejete každému, aby si dle své fantazie a chuti dopřál svůj vlastní salát.

Pokud byste k večeři zvolili tento salátový bar, nezapomeňte na bílkoviny – tvrdé vajíčko, kousky libového masa, tuňáka nebo lososa.

Hodně zeleniny přidávejte k zahuštění gulášů a polévek.

K těstovinám si opět zvolte vlastní zeleninové pyré anebo čerstvou salsu.

 

Zálivka do salátu s kořením „Nahrin“:

Suroviny:

  • 1 dcl vody
  • 1 dcl bodlákového oleje – nepodráždí žlučník
  • 1/2 dcl octu
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžičku salat-mix koření
  • 1 lžička koření z bylin a mořské soli
  • 1 lžička koření „Nahrom“

Vše vložíme do tupperware mixíku, uzavřeme a obsah v něm důkladně protřepeme. Tuto zálivku si můžete vložit do lednice a kdykoli dle potřeby použít na polití zeleninového salátu. Osobně používám všechny druhy koření od této firmy, vydrží dlouho a hlavně jejich filozofií je především snižování soli, cukru a tuku v jídle.

 

http://www.spravne-jist.cz/trik-ktery-vas-nauci-snizovat-glykemicky-index/

 

 

print

One Reply to “Jak propašovat do jídla zeleninu?”

  1. […] je možné snížit například přidáním libovolného druhu ovoce či zeleniny (jak už bylo napsáno dříve, netýká se brambor). Typickým a mým oblíbeným jídlem jsou těstoviny do kterých si […]

Napsat komentář