Potřebovala jsem se zbavit koupeného mascarpone, kterému končila doba spotřeby, proto jsem musela rychle zareagovat a spotřebovat. Níže vkládám recept pro rychlý recept na pohár. Navíc jsem si říkala, proč pořád vymýšlet buchty atd., když jsou i poháry, koktejly ap. Tak tady to je….
Suroviny:
- 250 ml šlehačky
- 50 ml smetany
- 250 g mascarpone
- trochu agávového sirupu na oslazení
- 100 g hořké čokolády na vaření
Postup:
- Polovinu šlehačky a 50 ml smetany přivedeme k varu, pozvolna v ní rozpustíme nalámanou čokoládu a necháme vychladnout, ale ne ztuhnout do tvrda.
- Druhou polovinu šlehačky vyšleháme v pevnou šlehačku.
- Mascarpone podle chuti osladíme agávovým sirupem, zamícháme a lehce do něj vmícháme tuhou šlehačku.
- Potom krém rozdělíme na dvě poloviny. Do první poloviny bílého mascarponového krému vmícháme asi dvě lžíce čokoládového krému z kastrůlku a rozdělíme do 4 připravených pohárů anebo sklenic. Vznikne světle hnědý krém.
- Na něj nalijeme vychladlý čokoládový krém (tmavý) z kastrůlku a malé množství si ho ponecháme v kastrůlku na závěrečné zdobení.
- Na čokoládu do každého poháru rozdělíme druhou polovinu bílého mascarponového krému.
- Bílý krém v každém poháru protáhneme vidličkou namočenou ve zbytku čokoládového krému tak, aby vznikl mramorový krém.
- Povrch poháru můžeme dozdobit podle chuti a nálady např: posypat mandlemi v cukru, pekanovými ořechy, polít vaječným koňakem, poklást ovocem anebo přidat oplatky atd.