Šmakoun – potravina pro zdravý životní styl?

Dnes otevírám seriál potravin vhodných pro zdravý životní styl. Prvním z potravin je tzv. šmakoun? Co je šmakoun? Myslím, že již dnes každý člověk ví, co „šmakoun“ je. Pokud se někdo mezi čtenáři najde, že neví co to je, tak zde odpověď najde.

ŠMAKOUN je bílkovinná potravina vyrobená originálním způsobem z čistých vaječných bílků. Touto potravinou můžeme v naší přípravě pokrmů buď doplnit anebo vhodně nahradit maso kuřecí, vepřové, hovězí a další. Touto náhradou ve svém jídelníčku se dostaneme na daleko lepší nutriční a energetické hodnoty a navíc chutná skvěle. Jeho nutriční hodnoty jsou:

tuk 0%

cholesterol 0%

sacharidy 0%

bílkoviny 12,5 g/ 100 g

energie 220 kJ/100 gšmakoun

Jak můžeme šmakouna zařadit do našeho jídelníčku?

Šmakoun připomíná vařené kuřecí maso. Je světlý, nevýrazné barvy, ale dochutit jej můžeme dle libosti sta chutí. Základem úspěchu je právě jeho dochucení při přípravě pokrmu. V teplé kuchyni nejčastěji připravujeme řízky na přírodní způsob, obalované i plněné varianty, dále s masozeleninovou směsí, v které právě ubereme maso, které nahradíme z části šmakounem – například čínu či do tradičního guláše.

Velice ráda ho zapékám v míse se sýrem a cibulí s bulgurem, bramborem anebo rýží. Můžete ho také využít k přípravě bramboráků či rizota. Šmakoun najdete v mnoha variantách: čistý, mexický, hovězí, s hlívou ústričnou, ale i sladké příchutě a to meruňkový anebo švestkový. Z toho plyne, že tuto potravinu využijete i ve studené kuchyni při přípravě kaší, ovocných salátů, dortů ap. Několik receptů najdete zde.

Jestliže rádi zkoušíte nové potraviny a chcete se dozvědět o další možné náhradě masa, podívejte se na ROBI. Určitě si jej také oblíbíte a věřím, že se dostane do vaší kuchyni, tak jako běžně používáte maso.

Tisk

Komentáře

  1. […] g šmakoun provensálské […]

  2. […] Budete-li hledat další náhradu masa, může se si vybrat ROBI nebo ŠMAKOUN. […]

Napsat komentář