Škubánky dle Hanky Zemanové

Jáhlové škubánky
Jáhlové škubánky

Suroviny:

  • 0,5 kg uvařených jahel (150 g v syrovém stavu)
  • 150 g kukuřičné hladké mouky (75 g kukuřičné a 75 g rýžové )
  • 1 vanilkový puding v prášku
  • voda dle potřeby nebo sójového mléka
  • mák na posýpání
  • bodlákový olej…

Postup:

Uvaříme jáhly- jáhly nejprve spaříme vařící vodou, aby neměly hořkou chuť a zbavily se nečistot, poté dáme do kastrůlku a vaříme ve vodě příp. mléce až se voda vypaří a zůstane kaše cca 12-15 min. Přendáme do misky do které dáme jáhly, přidáme vanilkový puding -supký, kukuřičnou a rýžovou mouku a zamícháme. Vodu přidáváme dle potřeby. Pak uděláme z hmoty škubánky a dáme vařit do osolené vody, až vyplavou na povrch a vyndáváme. Můžete polít dle chuti ovocnou šťávou, bodlákovým olejem…..posypeme mákem, ořechy atd.

 

Poznámka:

Bodlákový olej je vhodný pro studenou kuchyni, dá se použít i pro teplou, ale přidávat až po uvaření, nesmí se na něj smažit, fritovat či péct. Je to olej velmi cenný, lisovaný za studena…..vhodný pro lidi trpící problémy se zažíváním, trávícími problémy a trpícími zácpou. Mohu vřele doporučit.

Tisk

Napsat komentář