Objevte svět zdravých chutí -Banánový cheesecake z tofu chutná skvěle, vyzkoušejte!

Tofu znamená pro někoho pouze bílá kostka vyvolávající odpor k jídlu. Pro někoho vynikající zdroj bílkovin, ale jak jej správně používat v kuchyni? Mnoho lidí tento pojem „tofu“ zná, ale opravdu jej neumí používat v kuchyni k přípravě pokrmů. Na druhou stranu jsou mezi námi takoví, kteří tofu používají běžně ve svém jídelníčku jako cokoli jiného.

Tofu jako zpestření jídelníčku

Osobně si tofu kupuji pro zpestření svého jídelníčku. Tuto bílou kostku můžete již dnes totiž koupit téměř všude. V minulosti jste ji našli pouze ve specializovaných prodejnách zdravé výživy, dnes ji koupíte v hypermarketech, supermarketech ap. akorát si musíte dát pozor při jeho výběru.

Tofu má dlouhodobou spotřebu, nemá stejné složení jako mnohé potraviny u nás a musí být uloženo v lednici. Na trhu najdete také mnoho druhů: čisté, uzené tofu, marinované tofu, s česnekem, s chilli kořením, s řasou anebo zeleninové. Osobně upřednostňuji čisté a uzené, občas si koupím s nějakou příchutí. Určitě při vašem výběru, pokud s tímto nemáte zkušenosti, bude také záležet na označení, zda-li je výrobek BIO či nikoli. Pokud bude BIO, bude určitě dražší, ale troufám si říct kvalitnější. Pokud vám mohu doporučit i značku, volila bych chuťově nejlepší na trhu, od firmy Sunfood s.r.o.. Samozřejmě je mnoho firem a každému chutná něco jiného. To je jen můj tip a ověřená značka.

A jak si zpestřuji jídelníček s tofu já?

Tofu je opravdu zajímavá kostička. Dlouho mi totiž trvalo si zvyknout na jeho přípravu, určitě déle než se seznamovat se šmakounem. Nejprve jsem často brouzdala po internetu a četla jen recepty a rady, jak jej používat – to je již ale dlouho nazpět. Pak jsem sledovala v obchodech zdravé výživy jeho druhy a až nakonec jsem začala tofu kupovat a zkoušet jeho využití podle doporučených receptů. Dnes si již recepty z tofu vytvářím sama v hlavě dle své chuti. Nejčastěji, když chci nahradit maso na oběd, nebo si udělat vlastní pomazánku, vaječinu z tofu, polévku anebo dezert.

Dietní cheesecake z tofu

Poku patříte mezi ty, co hledají opravdu zpestření jídelníčku, zkuste tofu. Konkrétně budete-li hledat něco na mlsání a hlavně něco opravdu dietního, mohu doporučit tento dort – jedná se dietní cheesecake vyrobený z tofu a šmakounu. Doporučuji jej vyzkoušet, zabere vám málo času, určitě osvěží v těchto letních měsících, je chutný a myslím si, že nepoznáte, že je opravdu z tofu.

Suroviny:

Sýrová část:

  • kostka tofu – čisté
  • bílkoun banán PAPEI  (verze šmakoun z jiné firmy)
  • 2 zakysané smetany
  • 2 lžičky ovocné marmelády
  • galaretka citrónová

Krusta (korpus-základ)

  • cca 230-250 g sušenky celozrnné
  • 2 lžíce másla (rozpustit)
  • kakao
  • 3 PL ovesné vločky

Postup:

  1. V malé míse smíchejte rozdrcené sušenky, ovesné vločky, máslo (rozpuštěné) a kakao. Vtlačte tuto směs na dno dortové formy a dejte do trouby cca na 10 min při 180 st. C. zapéct. Poté nechce vychladit.
  2. V druhé míse smíchejte nastrouhané tofu, šmakoun, přimíchejte zakysanou smetanu a trochu domácí marmelády.
  3. Dle návodu uvařte galaretku, dávám 500 ml vody na 2 ks galaretky, zchladit do mrazáku.
  4.  Hotovou směs z tofu a ostatních surovin přeneste na krustu, uhlaďte povrch a vložte hotový cheesecake do lednice ztuhnout.
  5. Nakonec nalijte galaretku na dort a nechte ztuhnout. 
  6. Druhý den krájejte kousky dortu, který můžete nechat jen tak (viz. foto) nebo ozdobit ovocem.

Tento cheesecake z tofu můžete obměňovat dle vlastní fantazie a chuti. Ozdobit ovocem pod galaretku anebo na dort. Způsobů obměny je spoustu, nicméně mohu zaručit, že tento dort opravdu osvěží, je chutný a velice nízkokalorický. Vhodný pro období diet, když vás chytne mlsná anebo pro diabetiky. Nevhodný pro bezlepkáře, neboť obsahuje ovesné vločky! Pokud chcete vyzkoušet jiný druh cheesecaku, vyzkoušejte tento vanilkovo-tvarohový cheesecake.

Tisk

Komentář

  1. […] že všechny byly osvěžující a doma se dlouho neohřály. Nicméně jeden z nich považuji za dietnější, je připravený ze šmakounu a tofu.  Vyzkoušejte. Pojďme se teda podívat na jeden z mých […]

Napsat komentář