Kuskus nasladko

kuskus s horkou cokoladou a javorovym sirupem.JPG

Suroviny (1 porce – pro muže):

  • 80-100 g celozrnného kuskusu + 160-200ml vařící vody  (dle návodu)
  • 2 PL sójový nápoj “ Zajíc“
  • 1 PL bodlákový Olej z „Justu“ (nemusí vždy být)
  • trochu skořice 
  • 1 – 2 čtverečky 74% hořké čokolády
  • javorový sirup (pro svou porci ho nedávám, pouze manželovi nebo dětem!)
  • ořechy nebo mandle
  • sušené brusinky

Postup:

Do misky nasypeme kuskus, který zalijete vařící vodou, přidám 2 PL sušeného nápoje (ten již obsahuje nějaký cukr, ale dělá zase v kuskusu jinou mléčnou chuť- nemusíte přidávat. Necháte asi 7- 9 min. pod pokličkou a je připravený. Do hotového přidáte další suroviny: trochu skořice, hořkou čokoládu, bodlákový olej. Na závěr dáte na talíř a můžete ozdobit vlašskými ořechy, brusinkami a přelít javorovým sirupem, který ale rychle vpije dovnitř, takže ho moc nevidíte. Pro sebe ho nepolívám, už tak se mi zdá dost sladký.

Doporučení:

Můžete přidat jakékoli sušené ovoce: švestky, fíky, datle, kdo co má rád. Sójový sušený nápoj také přidávat nemusíte, ale dělá mléčnou chuť a nahrazuje v kuskusu kravské mléko, které není vhodné pro lidi s intolerancí laktózy. Místo skořice můžete přidat jablečnou vlákninu nebo klidně ke skořici přidat. Vláknina je vhodná na peristaltiku střev, zvětšuje objem stolice, není po ní takový hlad a v naší stravě je vlákniny stále málo. Denní doručená dávka vlákniny  je 30 g na osobu, u dětí asi 10 g. Vhodným nápojem ke snídani je mléko nebo mléčný nápoj s karobem.

kuskus nasladko.JPG

Tisk

Napsat komentář