Jáhelník

Jahelník
Jahelník

Suroviny:

  • 500g jáhel
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • trochu rumové trestě

 

  • 1 kg jablek
  • 6 PL mletých ořechů
  • 6-10 lžic celozrnné mouky
  • 40 g másla
  • 5 PL rýžového sirupu
  • rozinky (nemusí být)
  • pekanové ořechy na ozdobení dortu
  • trošku medu
  • javorový sirup na pokapání dortu

Postup:

Jáhly 3x spaříme, ve 4 vodě uvaříme (cca 30min.) Uvařené jáhly smícháme s rozinkami (nemusíme), přidáme žloutek. Oloupeme jablka, nastrouháme na mlýnku, přidáme skořici, můžeme i špetku třtinového cukru dle sladkosti jablíček . Poté jáhlový vychlazený korpus (směs) vložíme do kulaté formy-nevymazujeme, uhladíme, na něj přidáme směs jablíček a  na povrch posypeme připravenou posypkou. Posypka: z celozrnné mouky a másla, trošky ořechů (nemusí být) a rýžového sirupu nebo třtinového cukru uděláme žmoulenku- tu nasypeme na hotový korpus ze základu a jablek a dáme péct do trouby na 190st. C cca 30min. Korpus poté necháme vychladit a úplně před nakrájením na kousky ozdobíme pekanovými ořechy, které jsme na chvíli dali do kastrůlku do směsi trošku másla a medu. Poklademe na korpus a můžeme krájet na kousky. (cca 14 kousků malých)

Tisk

Napsat komentář