Domácí kynuté knedlíky

Suroviny:

Kynutí před vložením do parního hrnce

  • 50 dkg polohrubá mouka
  • 10 lžiček cukr
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 mléka
  • 2 žloutky
  • 1 kostka droždí (případně 1 sáček sušené)

Postup:

Z trochy mléka, špetky soli, lžičky cukru a droždí uděláte kvásek, zbývající suroviny dáte do tupperware mísy na kynutí těsta, smícháte dohromady a přilijete hotový kvásek. Jestli se vám nechce čekat na kvásek a navíc máte sušené droždí a spěcháte, pak všechny suroviny smíchejte dohromady, řádně promíchejte a nechte v tupperware míse těsto nakynout. Až těsto nakyne, připravte si ovoce, příp. tvarohovou nádivku, jimiž budete knedlíky plnit.

Z těsta lžíci ubírejte a dovnitř naplněte libovolným ovoce (výborné jsou v létě vypeckované meruňky) či ostružiny. Připravte si parní hrnec, u kterého nezapomeňte vytřít olejem mřížku, na kterou budete knedlíky pokládat. Knedlíky nedělejte moc velké, neboť ještě nabudou na objemu a před vkládáním do parního hrnce je nechce chvíli nakynout. Pak je vložte dovnitř a nechce cca 15 min. v zapnutém parním hrnci.

Poté knedlíky vyjměte, můžete propíchnout špejlí z boku a nechte chvíli odpařit páru. Poté můžete podávat na talíř. Já jsem zvolila 2 varianty – s perníkem (mákem, kakaem) a máslem a pro sebe variantu s vanilkovým pudingem.

PS: u tohoto receptu se musím přiznat, že tohle je opravdu má premiéra, neboť jsem si je vždy nechávala dělat u mamčiny kamarádky, neboť se rozplývali na jazyku a měla jsem z toho strach je udělat a hlavně jsem si myslela, že to bude šíleně dlouho trvat. Ale vyvedu vás z omylu, je to chvilička a výsledek určitě stál za to. No posuďte sami??? Vyzkoušíte je také? Napište a pošlete výsledek.

Kynuté knedlíky s pudingem

Kynuté knedlíky s máslem a perníkem

Tisk

Napsat komentář