Batáty v naší kuchyni – koláč s batáty

Batáty pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. Jsou stejně univerzální jako naše brambory.  Mají jemně nasládlou chuť a skvěle se hodí k pečení, přípravě kaší, do polévek, dušených jídel, kari, ale i k pečení dortů. Obvykle jsou oranžové, ale mohou být též nachové nebo bílé.

Batáty se tradičně používají po celém světě jako lék na anémii, cukrovku, vysoký krevní tlak a žaludeční nevolnost. Lidé si je oblíbili pro jejich nutriční vlastnosti, které prospívají zdraví a velmi rádi si je oblíbili v kuchyni a rádi je konzumují. Batáty kvůli své oranžově zbarvené dužině dodávají našemu tělu velkou dávku beta-karotenu, který snižuje riziko rakoviny a srdečních onemocnění. Batáty obsahují také vitamin C a E. Naopak batáty s nachovou dužinou obsahují anthokyaniny, které pomáhají neutralizovat toxiny a škodlivé volné radikály v trávicím traktu.

Oblíbenou novinkou se v poslední době stávají kandované batáty, které zdobí slavnostní tabuli na americký Den díkůvzdání. Češi nejsou moc zvyklí na sladkou chuť tohoto typu, ale mnozí si jej opravdu již oblíbili. Dnes vám proto přináším nový recept s použitím batátů do voňavého koláče. Batáty se totiž hodí do náplní do slaných koláčů, ale i sladkých. Pojďme tedy na dnešní receptík – sladkou variantu koláče z batátů.

koláč s batáty

Suroviny:

  • 1 velký oranžový batát – cca 750 g (oloupaný, nakrájený na 2 cm velké kousky)
  • 1/4 hrnku (60ml) řeplového oleje (s máslovou příchutí)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2/3 hrnku (140 g) třtinového cukru
  • 2 hrnky (240 g) pekanových ořechů (nasekaných)
  • 1/2 hrnku (75 g polohrubé anebo celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku (60 g) ovesných vloček
  • 1/4 hrnku (45 g) zázvoru v cukru
  • 75 g vychlazeného másla (nakrájeného na kostičky)
  • 250 g čerstvého sýru žervé (např. Philadelphia)
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku (125 ml) javorového sirupu

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 st. C. Plech a kulatou formu s odnímatelným dnem o průměru cca 23 cm vyložíme pečícím papírem.

Ve velké míse promícháme oloupané, nakrájené batáty s olejem. Přidáme k nim skořici, muškátový oříšek a zázvor (mletý) a batáty v koření obalíme. Batáty rozprostřeme na připravený plech a dáme na 10-15 minut upéct doměkka. Pak je necháme vychladnout.

Můžeme v té samé míse smíchat 1/4 hrnku (70g) cukru a jeden a 1/2 hrnku (180g) pekanových ořechů. Podle potřeby můžeme zvlhčit trochou oleje. Misku odložíme.

Připravíme si mixér a v něm rozmixujeme zbývající cukr, pekanové ořechy, mouku, vločky a zázvor v cukru. Přidáme máslo a krátce rozmixujeme, aby se suroviny spojily. Vzniklou hmotu natlačíme do formy tak, aby zakryla dno a boky do výšky 2 cm. Těsto dáme na 10 minut upéct na 180 st. C.

Posledním krokem je vytvoření náplně na koláč. Do očištěného mixéru vložíme batáty a čerstvý sýr a rozmixujeme je na pyré. Poté přidáme vejce a javorový sirup a vše umícháme tak dlouho, až se suroviny spojí a vznikne náplň. Poté hmotu nalijeme na předpečený korpus a dáme opět na 30 minut péct při 180 st. C. Po této době posypeme povrch pekanovými ořechy s cukrem, zmírníme troubu na 150 st. C a dopékáme koláč dalších 30 minut. Před podáváním dáme koláč nejméně na 2 hodiny do chladničky.

Výživová hodnota jedné porce

2421 kJ/578 kcal, 9 g bílkovin, 39 g tuků ( z toho 11 g nasycených), 50 g sacharidů ( z toho 33 g cukrů), 5 g vlákniny, 186 mg sodíku

Poznámka: koláč je docela cenově dražší, ale luxusní. Vyzkoušejte a dejte pak vědět, jak se vám povedl. Pokud se vám recept líbí, dejte „like“ a sdílejte jej na FB stránkách. díky PK

Tisk

Napsat komentář